Nek-, Schouder-, Armklachten

U kunt bij mij terecht met verschillende klachten in de nek-, schouder- en arm regio. Bij twijfel of ik u kan helpen, kunt u contact opnemen.

Nekhernia
Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf die op een zenuw kan drukken. De druk op deze zenuw veroorzaakt (uitstralende) pijnklachten, tintelingen of gevoelsverlies.

Een hernia in de nek kan uitstraling naar de armen en handen geven. Daarnaast kan het pijn in de nek, tintelingen, slapend of doof gevoel in arm of hand, en krachtvermindering geven.

Bij (het vermoeden van) een hernia is het advies om contact op te nemen met uw huisarts. Uw huisarts of neuroloog verwijst u dan naar de oefentherapeut

KANS/RSI: Klachten Arm Nek Schouder / Repetitive Strain Injury:
Deze klachten ontstaan vaak geleidelijk aan en hebben een sluipend karakter. De oorzaak zit vaak in herhaalde bewegingen waarbij er continue spanning op dezelfde spieren staat. Dit kan bijvoorbeeld tijdens computer werk zijn.

De klachten die ontstaan zijn vaak tintelingen, zeurende pijn, stijfheid, gespannen spieren of een doof gevoel.

Denk hierbij ook aan de smartphone/tablet nek, muisarm en swipe vinger.

 

Spanningshoofdpijn
Hoofdpijn kan een gevolg zijn van spieren in de nek en schouders die te veel spanning vasthouden. Kenmerkend voor spanningshoofdpijn is dat dit vaak voelt als een drukkende, knellende hoofdpijn. Dit kan eenzijdig zijn, maar kan ook aan beide kanten van het hoofd voorkomen.

De hoofdpijn kan gepaard gaan met andere lichamelijke of psychische klachten zoals nekklachten, moeheid en/of somberheid. Als de hoofdpijn aanhoudt of regelmatig terugkomt, kan dit u beperking in uw dagelijks functioneren.

 

Cervicaal houdingssyndroom
Bij het cervicaal houdingssyndroom komt het hoofd te ver naar voren te staan ten opzichte van de romp. Hierdoor komt het zwaartepunt van het hoofd voor de wervelkolom te liggen. De nekspieren worden hierdoor extra belast. Er ontstaat een disbalans en dit kan stijfheid, pijn, en vermoeidheid veroorzaken.

Een veelgehoord kenmerk is een zogenaamde ‘bult’ in de nek bij de wervels.